Euro 2016 Türkiye #1



   Öncelikle bu logonun "adaylık logosu" olduğunu söyleyelim. Turnuva logosu zaten Uefa'nın gözetiminde turnuvaya yaklaşık 2 yıl kala tanıtılıyor. İlk bakışta çok güzel gelmese de alıştıkça, hele bir de diğer ülkelerinkileri görünce güzel geliyor. Fransa çocuklara hazırlatmış galiba, İtalya'nın da klasik 90'ların başından kalma. Logo konusunda önde başladık diyebiliriz. Ayrıca "lale" temasını Dünya Basketbol Şampiyonası'nın logosunda da kullanmıştık.
   İsveç-Norveç ortaklığı kısa bir süre önce adaylıktan çekildi. Devletlerin destek veremeyeceklerini söylemeleri üzerine. Turnuva düzenlememiş ülke tek biz kaldık (1992-İsveç, Norveç düzenlememişti.). Bu en büyük avantajımız olabilir. Daha öne İskoçya, Galler ve İrlanda aday oldular ama Uefa 3 ülkeye vermeyeceğini söylemesi üzerine otomatikman çekildiler. Rusya'nın gözü Dünya Kupası'nda olduğu için o da yok.      
   Fransa yakın tarihte 1998 Dünya kupası ve Euro 84'ü (1960 ve 1984) düzenledi. Böyle büyük ülkeler ortalama 20 yılda bir böyle büyük organizasyonları düzenleseler de Fransa'nın şansı az gibi gözüküyor. Özellikle Platini'nin gelmesinden sonra turnuvalar daha az düzenlemiş ülkelere verilmeye çalışılıyor gibi. Ama kendi ülkesine Platini etkisi ne olur? Ukrayna-Polonya ortaklığında yaşanan sorunlar da Türkiye'yi olumsuz etkileyebilir.   
    İtalya en son 1980 de Avrupa Şampiyonası, 1990'da Dünya Kupası düzenledi. Onlar 2012'yi almak istiyorlardı ve de yakın gibiydiler. Ama şike skandalı yüzünden turnuvayı alamadılar. Bu kötü olayların izlerini silmek ve yeniden o eski günlerine dönmek için bu turnuva onlar için çok önemli. Özellikle Almanya'nın Dünya Kupası düzenledikten sonraki çıkışı ve tribünde de seyirci ortalamasında lider konuma gelmesi İtalyanların da bu çıkış yolunu seçmelerine neden oluyor.    

   Bize gelecek olursak; daha önce böyle büyük bir turnuva düzenlemedik. Bu konuda çok istekliyiz ve genç nüfusumuz çok. Önemli ekonomi pazarı. Mesela Best Buy avrupadaki ilk mağazasını İzmir'de açtı. Böyle bir çok örnek var. Eksilerimize yazacağımız ilk şey altyapı eksiklikleri ve şehirler arası kopukluk, ulaşım problemi. Aday şehirler; İstanbul (2 Stad), Ankara, İzmir, Antalya, Bursa, Kayseri, Eskişehir ve Konya. Yedekte Trabzon, Adana, Ş.Urfa. Herkes Trabzon'un seçilmemesinden bahsediyor. Bunun nedeni o kadar seyirciyi taşımanın zorluğu ve turnuvaya yapılacak yatırım yükünü azaltmak, keza Diyarbakır da bu yüzden seçilmedi. Eskişehir yakında tamamlanacak olan Ankara-İstanbul hızlı treninin önemli bir durağı bu da bütçe açısından önemli. Hızlı trenin planlaması arasında Bursa'ya uzatılması da var. Bu sayede o bölgede şehirler arası geçiş çok kolay olacak.
    Stadların çoğu yeni yapılacak. Atatürk Olimpiyat Stadı'nın kapiseti ek tribünler konularak 95,000 kişiye çıkarılacak, üstü kapanacak, kale arkalarına ek kat çıkılacak veya binalar yapılacak. Ankara'ya 70,000 kişilik, İzmir'e 40,000 kişilik yeni stadlar yapılacak. Bursa'da ise stad projesi bitmek üzere bahar aylarında yapılmaya başlanacak Timsah Arena. 34bin kişi söyleniyor ama Avrupa Şampiyonasına 40,000 gerekiyor. Kesin rakam yakın zamanda açıklanır. Kayseri'deki stad güzel ama birçok noktada gerek seyircinin görüş açısı gerekse kamera açıları bakımından problemler varmış. Elden geçirelecek.  
   Tanıtım için 2(bu ve bu) site açıldı. TFF bu işe iyi hazırlanıyor. İlerliyen yazılarda görüşmek üzere...

0 yorum:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...